© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Image
Image
 

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2023
TVP HD wtorek, 25 marca 16:10
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Jeszcze przed II wojną światową na terenach północnej Polski kukurydza była prawie nieznana, choć na południowych krańcach, zwłaszcza na Huculszczyźnie, uprawiano ją, o czym świadczy potrawa o nazwie mamałyga. Kucharz wykorzysta kukurydzę do przygotowania ciekawych potraw. Będą to: wędzona dorada z kukurydzą i kaparami w maślano-grzybowej emulsji, zapiekanka z makaronu, kukurydzy i sera oraz serniczki, czyli kukurydziane racuszki z glazurowaną w maśle kukurydzą.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2023
Czas trwania
  • 25 min