Każdy kraj ma własne tradycyjne potrawy. Wśród nietypowych dań znajdują się m.in. pieczone nietoperze, sos przygotowany ze skisłych ryb czy larwy pszczół w miodzie. Ludzie zamieszkujący prezentowane w kolejnych odcinkach miejsca spożywają je na co dzień, ale turystów nie są to oczywiste przysmaki. Jarosław Nowak, antropolog i miłośnik egzotycznych wypraw, wybiera się w kulinarną podróż, podczas której poznaje najdziwniejsze kuchnie świata.Jarek Nowak przybywa w odwiedziny do Uszguli. Prowadzący zajrzy do koszek - starodawnych wież, służących do przechowywania jedzenie oraz weźmie udział w prawdziwej uczcie, na której skosztuje dań z włochatej świni. Na stole pojawią się dania z krwi, pikantne kiełbaski oraz potrawka ze świńskiego żołądka. W ramach podwieczorku gospodarze podadzą placek z konopiami. Jarek wyruszy także na tradycyjne polowanie.