Spożywanie posiłku w towarzystwie przyjaciół i przy lampce wina należy do największych przyjemności w życiu człowieka. Według lekarzy codzienne picie niewielkich ilości takiego alkoholu ma znakomity wpływ na zdrowie. Niestety, osoby zajmujące się ochroną środowiska, a także producenci ekologicznego napoju z winogron podnoszą pewien problem. Ten tradycyjny zawiera szkodliwe pestycydy. Z kolei nawozy oraz inne chemikalia, stosowane do jego produkcji, wpływają katastrofalnie na Błękitną Planetę. Aspirujące szefowe kuchni i restauratorki, Marida Mohammed i jej siostra bliźniaczka Narida, zwracają się do znanego sommeliera, Vikrama Vija, z prośbą o radę. Specjalista doradza, w jaki sposób wybrać odpowiednie wino. Zaznacza też, dlaczego kobiety nie muszą się przejmować jego rzekomo negatywnym wpływem na zdrowie. Następnie kamera odwiedza winnice położone w okolicach wodospadu Niagara, by porównać organiczny, biodynamiczny produkt z jego konwencjonalnym odpowiednikiem.