Katarzyna Bosacka będzie wszędzie tam, gdzie się produkuje, fabrykuje, uprawia i... oszukuje. Zwiedzi zaplecza kuchni i sklepowe magazyny. Prześledzi, co dzieje się na taśmie produkcyjnej i na polu uprawnym. Na własnej skórze przetestuje szorty z koenzymem Q10, połknie magiczne suplementy i tygodniami będzie piła sok z buraków. Wyhoduje pleśń na chlebie i bakterie w jogurcie. Ubrudzi tonę koszulek, tylko po to, aby wybrać najlepszy proszek do prania. Wypróbuje także ręczniki na mokrych ciałach polskich pływaków. Katarzyna Bosacka odpowie również na pytania, które najczęściej zadają widzowie.W sklepach jest coraz więcej różnego rodzaju past, serków i smarowideł w wyszukanych smakach. Kontrole Inspekcji Handlowej są zatrważające. W Łodzi już co piąty serek twarożkowy był przeterminowany, a w co czwartym serku topionym znaleziono dziwne składniki. Katarzyna Bosacka sprawdzi, ile orzechów, mleka i kakao jest w słodkich kremach śniadaniowych. Zdradzi sprawdzone przepisy na pyszne i zdrowe pasty. Studentki z Bydgoszczy odtworzą recepturę serka topionego. A w "Wiem co kupuję" wszystko o blenderach. W 2014 roku Polacy kupili aż 2,2 mln sztuk robotów kuchennych. Ekspert z Centrum Nauki Kopernik, Bogdan Janus, specjalnie dla widzów przetestuje trzy blendery.