W każdym odcinku do kulinarnej rywalizacji staje czworo uczestników. Ich zadaniem jest przygotowanie kolacji. Przy jednym stole zasiadają osoby mające różne zainteresowania i zawody. Łączy je pasja gotowania. Umiejętności gospodarza oceniają jego rywale. Oprócz walorów smakowych przystawki, dania głównego i deseru liczy się pomysłowość. Punktowane są między innymi niebanalne nakrycie stołu, dodatkowe atrakcje wieczoru, pozytywna atmosfera spotkania i dbanie o gości. Suma przyznanych przez konkurentów punktów zadecyduje o wygranej, którą jest 5 tys. złotych.Ekipa programu odwiedza tym razem Podhale, gdzie czworo pasjonatów gotowania przygotuje prawdziwie góralską ucztę. W kulinarne rywalizacji biorą udział: współtwórca lokalnego zespołu muzycznego, prowadząca stoisko handlowe z wyrobami regionalnymi, założycielka regionalnej grupy muzycznej oraz uzdolniony plastycznie nauczyciel geografii.