Nowa edycja show, w którym osoby zawodowo związane z gotowaniem walczą o 100 tysięcy złotych i tytuł Top Chefa. Poprzednie dwie edycje pokazały, że w rywalizacji może wziąć udział zarówno szef kuchni luksusowego hotelu, jak i małej regionalnej karczmy. Uczestników czeka szereg kulinarnych wyzwań. Wymagający sędziowie Grzegorz Łapanowski, Ewa Wachowicz, Maciej Nowak i Wojciech Modest Amaro ocenią ich postępy. Program prowadzi Grzegorz Łapanowski.W pierwszym zadaniu przed uczestnikami słodkie wyzwanie z czekoladą w roli głównej. Konkurencja nabierze jednak gorzkiego smaku, ponieważ zadanie nie będzie łatwe. Kucharze będą musieli połączyć aromaty kakao z chrzanem, kaczką czy wędzonym węgorzem. Kulinarne dokonania zawodników ocenią: ekspert w dziedzinie kakaowych smaków Piotr Krzciuk oraz prawdziwy miłośnik czekolady Piotr Rogucki. W drugiej konkurencji uczestnicy zmierzą się w pojedynku na klasyczne sałatki, podawane w restauracjach.