© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Okrasa łamie przepisy

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2021
TVP 3 Szczecin czwartek, 26 grudnia 06:30
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Karol przeniesie się na pokład transatlantyka Batory, który w latach 30. zabierał pasażerów z gdyńskiego portu. Podczas trwającej kilkanaście dni podróży istotną kwestię stanowiła kuchnia. Z zachowanych kart menu wynika, że była ona nadzwyczaj wykwintna. Kucharz spotka się z pracownicą Muzeum Miasta Gdyni, wnuczką jednego z kapitanów statku, która opowie o życiu i kuchni na Batorym. Następnie Karol przygotuje trzy potrawy inspirowane nazwami z zachowanych jadłospisów. Będą to: halibut po indyjsku z ciepłą sałatką z bakłażana, biszkoptowy omlet kapitański oraz ligawa wołowa w sosie la Financiere ze stekiem z kalafiora.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2021
Czas trwania
  • 25 min