Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.Robert Makłowicz przebywa nad włoskim jeziorem Garda w Dolomitach, raju dla amatorów aktywnego wypoczynku. O walorach miejscowej kuchni opowiada przygotowując pstrąga z grilla z brokułami. Następnie udaje się na wycieczkę po zabytkowym miasteczku Arco, znanym kurorcie za czasów habsburskich. Po spacerze pora na kolejne danie - solone mięso z fasolą, czyli carne salata con fagioli serwowane z miejscowym winem. W średniowiecznym miasteczku znajdującym się na liście stu najpiękniejszych i najcenniejszych architektonicznie miejsc we Włoszech powstaje papardelle z wątróbką i grzybami na słodkim winie.