© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Makłowicz w podróży

Makłowicz w podróżyOdc. 66

25 minmagazyn kulinarnyPolska2010
TVP HD piątek, 22 listopada 16:45
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.Tym razem Robert Makłowicz odwiedza północno-zachodnią Walię. Nad rzeką Dwyryd, która uchodzi do Zatoki Cardigańskiej, leży bajkowe miasteczko w stylu włoskim - Portmeirion, które powstało jako projekt i spełnienie artystycznych marzeń sir Clougha Williamsa-Ellisa, wybitnego architekta, który zapragnął odtworzyć tu klimat śródziemnomorskiego kurortu. Sir Clough łączył w swoich dziełach dwa światy - celtycki i śródziemnomorski. Takim połączeniem jest również danie, które Robert zamierza przyrządzić - dorsz w sosie włoskim. Nad miasteczkiem góruje zamek. Zbudowany w średniowieczu, w połowie XIX w. został przebudowany w modnym w epoce wiktoriańskiej stylu pseudogotyckim. Dziś mieści się tu hotel i restauracja. Na stole ustawionym w przyzamkowym ogrodzie Robert Makłowicz degustuje dania miejscowej kuchni - soczewicę i creme brulee z rabarbarem.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2010
Czas trwania
  • 25 min