Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.Robert zwiedza okolice Londynu. W jadłodajni dla taksówkarzy w Knightsbridge zjada klasyczny sandwicz z jajkiem i bekonem. Później podziwia park krajobrazowy w Cotswolds Hills i raczy się tradycyjnym angielskim piwem oraz puddingiem z cynadrami. W okolicy znajduje się wielki sklep, w którym można kupić m.in. lokalne wina, sery oraz mięso z oznaczeniem odległości miejsca produkcji. Następnie przychodzi czas na samodzielne gotowanie. Robert przyrządza kotleciki z jagnięciny w sosie miętowym oraz puree z zielonego groszku. Na koniec, w Stratford, Robert odwiedza najstarszy pub w mieście, Garrick Inn.