Ewa Wachowicz prezentuje przepisy zainspirowane kuchnią z różnych zakątków świata, a także odkrywa uroki rodzimych potraw. Smaczne, elegancko podane dania, które proponuje, są szybkie w przygotowaniu i skomponowane z powszechnie dostępnych składników. Prowadząca podpowie również, jak pięknie nakryć stół. Jej kuchnię odwiedzą goście specjalni - autorzy ciekawych przepisów i laureaci konkursu na najlepszą recepturę.Dziś Ewa Wachowicz będzie gotować w plenerze. Na początek przyrządzi jajecznicę na słoninie, smażoną nad ogniskiem. Doda do potrawy świeżo zebrane kurki. Prowadząca pokaże ponadto, jak zrobić kiełbasę słoikową i uwędzić udka z kurczaka. Obie propozycje świetnie nadadzą się na biwak. Deser też będzie idealny do zabrania na wycieczkę. Gospodyni programu upiecze bowiem drożdżówki z dżemem malinowym.